contact www.sisteme-copiat.ro

     Daca te-ai gandit sa achizitionezi o camera video pentru copiat inseamna ca ai de dat un examen important. La examenele mai importante exigenta supraveghetorilor este mai mare. Daca vorbim de un concurs pt ocuparea unui loc de munca atunci se mai adauga si faptul ca cei care vor sta langa tine in timpul examenului vor sesiza comisia daca observa ceva ciudat la tine. Sau chiar si pentru un examen banal in timpul facultatii, eu personal am patit, sa fiu parat de un coleg care a stat langa mine in timpul examenului si care observase la un moment dat cum sopteam subiectele ajutorului meu de acasa. 

     Deci cu alte cuvinte, daca nu se cunosc subiectele de dinaintea examenului poate fi destul de riscant sa i le soptesti ajutorului tau. Fie el si la inceputul examenului cand de regula este putina agitatie in sala. In acest caz singura solutie(inafara de aceea de a invata) este achizitia unei camere video ce poate transmite in timp real poze sau video cu subiectele tale, ajutorului tau.

Cum sa alegi cea mai buna camera video pentru copiat la examene?

     Pe piata exista destule modele de camere video ce pot face acest lucru. Insa nu tot ceea ce e ieftin functioneaza. La fel cum nu toate modelele scumpe obligatoriu vor functiona bine. Depinde mult peste ce fel de vanzator dai. De aceea am decis sa vorbesc aici despre aceste dispozitive. Mai precis despre modele existente, mod de functionare, avantaje si dezavantaje pt fiecare model in parte. Multi dezinformeaza pt a-si vinde propriile produse. Noi aveam toata gama de camera video pentru copiat la examene si preferam sa ne informam corect clientii. Astfel iei vor fi multumiti ca isi fac treaba iar noi ca nu avem batai de cap.

     Camerele video pentru copiat sunt in general mai scumpe(cele care si functioneaza). Datorita modului de folosire ele trebuiesc sa intruneasca mai multe conditii:

     • sa fie cat mai mici ca dimensiuni - pt a o ascunde usor,
     • sa aibe o autonomie cat mai mare a bateriei - suficienta pt un examen lung sau chiar doua unul dupa altul,
     • sa aibe fire cat mai putine cu putinta,
     • sa fie usor de utilizat.
 

Nu orice camera video pentru copiat scumpa va si functiona!

     Aceste dispozitive folosesc componente de calitate si tehnologii noi care sunt mai costisitoare. Nu acelasi lucru il putem spune si despre acele camere care doar inregistreaza pe o memorie MicroSD video. Cele care doar memoreaza si nu transmit sunt destul de ieftine dar nu te ajuta pt situatia de fata deoarece tu ai nevoie sa trimiti in timp real subiectele ajutorului tau. Mai  concret nu partea in sine a camerei este mai scumpa ci tehnologia din spatele lor.

     Spre exemplu primele camere video pentru copiat erau compuse dintr-o camera analogica in nasture 720 px x 480 px si un emitator video de radiofrecventa. Aceasta transmitea pe o distanta cuprinsa intre 50 si 500 de metri(in functie de putere) ce filma camera. Rezolutia era slaba, unghiul de vizualizare era mic(in imagine se vedea doar un sfert de pagina), focusarea manuala(trebuia sa invarti mereu de nasture pentru a se vedea clar so doar de la o anumita distanta se vedea clar, in functie de cum ai reglat nasturele). Acum noile modele de camere video pentru copiat i-Cheat S1 au:

   • procesor de imagine Quad Core de 2 Ghz, 2Gb DDR3 16Gb sau 32 Gb memorie interna,
   • stiu sa se conecteze prin WiFi la internet,
   • au camera cu rezolutie 4K UHD,
   • au focusare automata care prinde mai mult decat o pagina A4.
 

     Dupa cum spuneam, camerele ieftine cand functioneaza cand nu functioneaza si desigur nu toate cele scumpe functioneaza, depinde peste ce fel de vanzator dai si cat de sincer este. 

Exista doar doua tipuri de camera video pentru copiat la examene:

   • camere video ce transmit in timp real video HD sau Full HD - Live Video Streaming,
   • camere video ce transmit in timp real poze 4K Ultra HD - i-Cheat S1
 

     Indiferent ce iti va spune orice vanzator trebuie sa stii ca fiecare model are avantaje dar si dezavantaje. De regula ti se va prezenta doar avantajele modelelor, urmand ca dehavantajele sa le afli tu pe parcurs din pacate. Este foarte important sa alegi cea mai buna camera video pentru copiat ce se potriveste pentru tipul tau de examen. Spre exemplu:

 • Examen scurt cu multe intrebari (Gen permis auto). Daca examenul tau este scurt (30-60min) si ai mai multe intrebari (30-60) si mai ales daca intrebarile succed una dupa alta, mai precis o intrebare pe pagina (de hartie A4 sau monitor LCD) atunci esti obligat sa folosesti o camera ce transmite Video in timp real. Timpul fiind scurt, iar intrebarile nefiind toate pe o singura pagina va fi mai greu sa trimiti cate o poza pt fiecare intrebare intr-un timp atat de scurt.
 • Examen care tine peste 60 Min - Nu conteaza cate subiecte. Poti folosi si este recomandat sa folosesti o camera ce transmite poze. Este mult mai usor de folosit si cel mai important lucru: cele cu poze functioneaza indiferent daca ai semnal 3G sau 4G in sala de examen. Cele cu video vor functiona doar daca ai 4G Full. Voi prezenta mai jos cateva aspecte care te vor ajuta sa te decizi.

     Ca sa poti alege cea mai buna camera video pentru copiat pentru examenul tau, trebuie intai intai  de toate sa cunasti cateva aspecte foarte importante:

Ce inseamna format Video?

     Formatul Video inseamna mai multe poze derulate una dupa alta intr-un interval de o secunda. Cu cat numarul de poze derulate pe secunda este mai mare(caracteristica denumita si fps - frame per second) cu atat ochiul uman va percepe tot ce se intampla in filmare mai natural - miscarile fiind mai cursive, nesacadate. Formatul standard cel mai utilizat este de 25-30fps, adica 25-30 de poze pe secunda. Cu alte cuvinte formatul video nu reprezinta altceva decat un cliseu de mai multe poze.

Cum se transmit imaginile?

     Orice camera video pentru copiat are nevoie de internet pentru a putea transmite poze sau video cu subiectele tale. Toate camerele video existente acum stiu sa se conecteze prin wifi la orice retea de tip personal hotspot de la telefonul tau personal sau de la orice modem 4G sau router WiFi. Prcatic pe camera video nu o intereseaza sursa de internet de la ce provine. Ea va sti sa se conecteze la orice retea wifi cu un anumit nume si parola introduse anterior. Sunt clienti care se folosesc de reteaua wifi din sala de examen. In setarile camerei se poate introduce numele retelei wifi si parola din sala de examen. Cand vei fi in sala si vei porni camera ea se va conecta automat la internet. Nu este recomandat aceasta metoda deoarece daca va inchide routerul vei ramane fara internet la camera.

Traficul de date. De ce este important?

     Ei bine, acum ca stii ce inseamna formatul video hai sa vorbim despre traficul de date. Cu cat formatul video are o rezolutie mai mare si o calitate mai buna a imaginii cu atat traficul de date necesar va fi mai mare deoarece marimea fisierului video creste. Este ca si cum te-ai uita intr-o camera cu multe lucruri prin ea si cu cat incerci sa retii mai multe detalii despre obiecte(ce obiecte de mobilier sunt, ce culoare au fiecare, ce marime, forma etc). Cu atat mai multa memorie vei folosi pt a le tine minte. La fel este si cu imaginile video: cu cat este mai clar si la rezolutie mai mare cu atat traficul de date necesar este mai mare.

     Sa zicem ca tu folosesti o camera video pentru copiat ce filmeaza la rezolutie HD la 720p (720x480) la 25 fps. Pentru o singura secunda ai 10 megabytes de informatie. Asta inseamna ca vei trimite pe internet informatie de 10mb/sec. Deci ai nevoie de o viteza de upload disponibila de minim 10mb/sec iar ajutorul tau unde va primi subiectele are deasemenea si el nevoie de o viteza de download de minim 10 mb/sec. Daca ne ducem si crestem rezolutia si claritatea, automat va creste si minimul vitezei de upload pt cel din examen si de download pt cel care primeste imaginile.

Totusi ce legatura are claritatea imaginilor cu semnalul GSM din zona?

     Daca inca nu v-ati prins va explic imediat. Viteza la internet este strans legata de nivelul de semnal din zona respectiva si de tipul conexiunii 3G sau 4G LTE. Astfel cu cat semnalul este mai aproape de full cu atat viteza la internet va fi mai mare. In acelasi timp pe 4G LTE ai o viteza mult mai buna decat pe 3G. Imaginile in format video cu cat au rezolutie mai mare si sunt mai clare au o dimensiune mai mare. Pentru 10 secunde de video trimise poti avea 10mb sau 100mb. Clar ca la 100 mb imaginile video sunt mult mai clare. Dar pentru a le putea trimite ajutorului tau de acasa in timp real ai nevoie de o viteza la internet cel putin egala sau mai mare cu marimea fisierului video.

     De regula cel care primeste imaginile, ajutorul tau, se afla acasa. Acasa daca ai o conexiune la internet prin cablu sau fibra optica, cea mai slaba viteza de download la UPC, Telekom sau RDS este de 300 mb/sec. Deci nu este nici o problema. Nu la fel stau lucrurile si la cel din sala de examen din pacate care foloseste reteaua GSM. La conexiuna mobila de date, vitezele la internet sunt mult mai mici. De regula toti marii operatori GSM se lauda ca dau 100...200 mb de download dar nici unul nu zice cat da la upload. Va zic eu acum, dau foarte putin. Pe 4G LTE cu toate liniile la semnal, ai undeva la maxim 15 mb/sec viteza de upload. Viteza care dealtfel pe noi ne intereseaza deoarece noi trimitem informatie video. Deci facem upload si mai putin download.

Unde apar problemele si de ce este mai bine sa folosesti tehnologia cu poze?

     Astfel daca in sala de examen semnalul GSM este mai slab, implicit viteza la internet este mai mica decat minimul necesar pt a trimite respectivele imagini video. Imaginile primite de cel de acasa nu vor fi cursive, vor sacada, se vor bloca mai rar sau mai des sau in cel mai rau caz nici nu te poti conecta la camera.

     La camerele ce transmit imagini video este neaparat nevoie de semnal 4G cat mai bun in zona unde vei folosi camera video pentru copiat. Sub nici o forma acestea nu va functiona cu semnal 3G deoarece viteza de upload disponibila pe 3G este cu mult sub minimul necesar pt a face live video striming chiar si la o rezolutie si claritate foarte slaba.

     Cu alte cuvinte claritatea imaginilor nu este data de performantele camerei video. Ci mai degraba de capabilitatea limitata a retelei GSM 4G. In prezent se afla in curs de implementarea reteaua GSM 5G(atentie a nu se confunda cu reteaua WiFi 5G). Aceasta va fi de pana la 10 ori mai puternica decat cea actuala 4G si se va putea transmite video 4K fara nici o problema. Dar din pacate va mai dura o vreme. Momentan ne descurcam cu ce avem.

     Daca inca nu v-am convins va dau urmatorul exemplu. Cati dintre voi a-ti facut un apel video de pe telefon? Pe whatsapp, facebook, skype, etc (pt ca nu conteaza platforma)? Desi la telefon aveti o super camera video totusi in video call se vede foarte slab. Ei bine este din acelasi motiv: toate platformele de socializare sau de mesagerie digitala limiteaza calitatea si rezolutia in apel video. Asta pt ca pur si simplu reteaua de internet nu ar face fata la necesarul mare de date al formatului video la claritate mare.

De ce este diferita camera i-Cheat S1 care trimite poze?

     Camerele video pentru copiat ce trimit poze functioneaza total diferit. Acestea fac o poza pe care o memoreaza intai intern si apoi o trimite pe o adresa de email setata de dinainte. Daca se fac mai multe poze nu este nici o problema. Acestea vor fi trimise pe rand in ordinea in care au fost facute. O poza facuta cu camera i-Cheat S1 are rezolutie UHD 4K. O singura poza 4K are nevoie de aproximativ 25 de secunde pentru a ajunge la ajutorul tau oriunde acesta s-ar afla. Asta in conditiile in care aveti 4G. Daca aveti 3G in sala de examen nu e nici o problema. Poza va ajunge in aprox 35...40 de secunde, putin mai tarziu dar va ajunge.

Afla aici cum sa alegi cea mai buna camera video pentru copiat la examene. Cine a mai folosit o camera de copiat la bac Pareri + explicatii cum functioneaza

     Camerele i-Cheat S1 sunt diferite deoarece ele fac o poza si o trimite. Daca apesi de mai multe ori camera nu va trece la urmatoarea poza pana nu se termina de trimis precedenta.

     La cele cu video, camera trimite cate 25...30 poze pe secunda. Daca viteza la internet e suficienta ele ajung la destinatar si sunt afisate cursiv. Ochiul uman vazand ca si imagine continua, am explicat mai sus. Daca viteza la internet nu e suficienta ajutorul tau de acasa va frimi franturi deoarece o parte din poze ajung o parte nu. Reteaua este coplesita de cantitatea de informatie trimisa si cedeaza. Uneori fiind nevoie chiar sa repornesti sistemul de transmitere video.

Modelul care face poze i-Cheat S1:

           Avantaje:

    • Focalizare automata - se vede clar atat de la 10cm cat si de la 70cm fara sa invarti de nasture,
    • Rezolutie mare 4k - o singura poza cuprinde mai mult de o pagina A4 sau un monitor LCD 19',
    • Functioneaza atat cu semnal in sala de examen 4G cat si 3G,
    • Dimensiuni de 5 ori mai mici decat cele cu video,
    • Pozele sunt trimise automat pe email - Nu trebuie sa instalezi nici o aplicatie,
    • Usor de folosit - orcine fara prea multe cunostinte de calculator o poate folosi
    • rata de succes peste 95%

          Dezavantaje:

    • nu o poti folosi la examene scurte(30min) cu multe intrebari una dupa alta
    • pret ridicat
 

Camera Video pentru Copiat care trimite video:

          Avantaje:

    • se poate folosi la examene scurte cu multe intrebari - gen permis auto

          Dezavantaje:

    • Focalizare manuala - trebuie reglata invartind de nasture pt a se vedea clar
    • Rezolutie mica: 720x480 sau 1920x1080 la alegere - recomandat 720p
    • functioneaza doar daca ai semnal 4G bun
    • rata de succes: 65%